I Care a Lot (въобще не се превежда Не ми пука,

...
I Care a Lot (въобще не се превежда Не ми пука,
Коментари Харесай

I Care a Lot с Розамунд Пайк – защо трябва да го гледате?

I Care a Lot  (въобще не се превежда " Не ми пука ", а " Грижа се доста ", иронично, тъй като е игра на думи) е филмът на Джей Блейксън, който всички в България " намразиха ", тъй като Розамунд Пайк (нямам пояснение по какъв начин се размина с номинация за " Оскар " ) завоюва за основна роля в комедия или мюзикъл вместо. Лентата, като се изключи че не е комедия, е извънредно мощно и майсторско кинопроизведение и ще е на високо място в годишната ми ранглиста (въпреки ниската оценка в IMDb).

Марла Грайсън () е красива русокоска в средата на 30-те си години с неясно изваяно лице, поддържана фигура и студени пресметливи очи, която се " грижи " за възрастни хора, сложени под настойничество, тъй като не могат да се оправят сами. Това си е бизнес, но Марла освен че не е доброжелателна, само че посредством мекушава и алчна лекарка си избира жертви, след това доверчив и лекомислен арбитър ги афишира за неспособни да посрещат независимо ежедневните си потребности, а тя ги настанява в дом и разпродава имуществото им, с цел да заплати за " грижата ". В намирането на обекти, които да " издои ", ѝ оказва помощ нейната сътрудничка и държанка – смуглата и чувствена уста Фран (Елиза Гонзалес).



Поредната им жертва е изтънчената, дребна и симпатична жена с благи очи –  Дженифър Патерсън (Даян Уийст, двукратна носителка на " Оскар " във филми на ). Тя е богата, има просторна и съвременна къща, нова скъпа кола и никакви родственици. Всичко върви като без спънки, когато се оказва, че Дженифър изобщо не е тази, за която са показва, а интензивно я търси съветския мафиот Роман (Питър Динклидж), джудже с гъста брада, перчем, високо чело, деликатни длани, огнен манталитет и налудничав поглед.

Ако сте си мислели, че Марла ще се съобщи и ще подвие опашка, сбъркали сте – няма да стане, не я плашат побои или действителната опция да я убият. Тя отвръща на удара по едно и също време маниакално диво и трезво пресметливо, влиза в открита борба, въоръжена с разум, кураж и демонстративно равнодушие към личния си живот. И съумява да открие нужния компромис, с цел да се трансферира на още по-високо равнище на триумф и облага. Ала тъкмо тогава се случва неизбежното – когато си неморален, упорит и безочливо, показно недостижим, все ще се откри някой сплескан по пътя човечец, изгубил всичко, грубо уязвен, прочувствена руина, който да стане оръдие на възмездието.



 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР